Back to Articles Archive

MALAYSIA BAHARU

PREPARED BY :
CHRISTIANE ANAK RABONG
CHRISTINA ALBERT
NICHOLAS KAMARAU ANAK JOHNNY


Malaysia Baharu


PENGENALAN

Pengumuman yang dilakukan oleh Perdana Menteri yang ke-7, Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, mengenai senarai kabinet malaysia yang baru pada tahun 2018 sedikit sebanyak telah menjawab pertanyaan majoriti masyarakat Malaysia tentang siapakah yang bakal menjadi Menteri Kabinet 2018.

Senarai Menteri Kabinet yang dilantik sebagai Menteri Persekutuan yang baru telah diserahkan oleh Tun M untuk tatapan semua rakyat Malaysia selepas terbinanya kerajaan baharu, Pakatan Harapan yang diketuai oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad sendiri.

Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan ditubuhkan pada September 1957 dengan nama asalnya “Cabinet”. Ia merupakan salah satu Bahagian yang terawal diwujudkan dengan tertubuhnya Jabatan Perdana Menteri. Nama Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan digunakan berkuatkuasa mulai 1 Julai 1995 sehingga kini.


Sejarah Evolusi Nama BKPP JPM

  1957 : Cabinet

  1964 : Bahagian Kabinet

  1971 - 1982 : Sekretariat Juma'ah Menteri

  1983 - 1994 : Urusetia Jumaah Menteri

  1995 : Bahagian Kabinet

  1 Julai 1995 : Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara KerajaanISI UTAMA

Upacara penerimaan watikah yang berlangsung di Istana Negara menyaksikan 13 Menteri dan 23 Timbalan Menteri mengangkat sumpah menjadikan jumlah keseluruhan Menteri seramai 26 orang. Berikut adalah senarai penuh Kabinet Persekutuan 2018.

Selain daripada itu Tun M turut menyatakan bukan mudah untuk menyusun atur barisan Kabinet baharu yang datang dari latar belakang empat parti berbeza, namun Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berjaya merealisasikannya.RUJUKAN

Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan. (n.d.). Retrieved from http://www.kabinet.gov.my/bkpp/

Pendidikan, S., Persekolahan, B., 2018, P., 2018, P., 2018, M., 2019, P., (SKPMg2), S. and Semakan Online Penawaran Kemasukan Program Kolej Vokasional, G. (2018). Senarai Menteri Pendidikan - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). [online] Moe.gov.my. Available at: https://www.moe.gov.my/index.php/my/korporat/senarai-menteri-pendidikan [Accessed 12 Jul. 2018].

Back to Articles Archive